در مضرات سیگارهای الکتریکی
سیگارهای الکتریکی، یک جایگزین بی خطر یا یک اعتیادآور جدید؟
شاید شما هم نام سیگارهای الکتریکی را به عنوان یک جایگزین بی خطر برای سیگارهای تنباکویی شنیده باشید. باوری که برای عموم مردم ایجاد شده این است که این سیگار ها به ترک سیگارهای تنباکویی کمک می کنند. اما واقعاً چنین است؟
سیگار الکتریکی (electric-cigarette) چیست و چگونه کار می کند؟
یک سیگار الکتریکی شامل یک باتری، کارتریج، نیکوتین، در بیشتر مواقع طعم دهنده و یک گرم کننده است که محلول نیکوتین را تبخیر می کند تا قابل استنشاق شود.
طرز کار سیگارهای الکتریکی به این صورت است که زمانی که شخص به آن پک می زند، یک باتری به گرمکن انرژی می دهد، گرمکن محلول نیکوتین را بخار می کند سپس این بخار وارد لوله سیگار می شود و از انتهای آن بیرون می آید و وارد ریه ها می شود.
اغلب سیگارهای الکتریکی شبیه سیگار معمولی طراحی شده اند و مانند آن استعمال می شوند و حتی بسیاری از آن ها زمانی که فرد به آن پک می زند جرقه می زند اما در واقع سیگارهای الکتریکی به جای دود بخار تولید می کنند.
سیگارهای الکتریکی اولین بار توسط یک دکتر داروساز در چین ساخته شدند. نسل اول این قبیل محصولات در همین کشور تولید شدند و قبل از اینکه آثارمخرب آن ها بر روی جمع شناخته شود به سرعت در بازار آمریکا جا باز کردند، توسط کارخانه های بین المللی محصولات تنباکو به فروش رسیدند و در دهه ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ تبلیغات زیادی بر روی آن ها انجام گرفت.
در حال حاضر بیش از ۴۰۰ نوع سیگار الکتریکی در بازار آمریکا وجود دارد که کارکرد تعدادی از انواع آن ها با نوع اولیه شان تفاوت دارد. در حال حاضر حتی شاهد هستیم که نمونه الکتریکی قلیان و سایر آلات و ادوات استعمال دخانیات هم در حال ساخته شدن است.
آیا سیگارهای الکتریکی (electronic-cigarettes) بی ضرر هستند؟
بعضی معتقدند که سیگارهای الکتریکی به این دلیل که حاوی مواد شیمیایی مضر موجود در سیگار تنباکویی نیستند کمتر از آن ها مضر هستند.
این در حالیست که نمونه های جدید این سیگار ها بیشتر شبیه سیگارهای تنباکویی ساخته شده اند. آن ها نیکوتین را به اعماق بیشتری از ریه ها می رسانند و با سرعت بیشتری جذب جریان خون می کنند. در نتیجه اعتیادآور تر هستند و جایگزین بهتری برای سیگارهای معمولی می شوند.
محلول اولیه سیگارهای الکتریکی ولتاژ بالا ترکیبی از گلیسیرین و پروپیلن گلیکول است و افراد را در معرض مواد شیمیایی سمی بیشتری قرار می دهند که شامل فرمالدهید و استالدهید است. البته تعدادی از این سیگار ها قابلیت تغییر ولتاژ را دارند و این اجازه را به مصرف کننده می دهند تا میزان نیکوتینی که دریافت می کند را خودش تعیین کند.
در مطالعاتی که بر روی مواد شیمیایی ایجاد شده از یک سیگار الکتریکی در ولتاژهای مختلف انجام گرفت، مشاهده شد در ولتاژهای پایین بخار ایجاد شده تنها شامل مقدار ناچیزی از بعضی مواد شیمیایی سمی از جمله فرمالدهید که یک عامل سرطانزای شناخته شده است؛ استالدهید که احتمال می رود عاملی سرطانزا باشد و دو ماده شیمیایی آسیب زننده به بافت های تنفسی، ریه ها و مخاط که اکرولین و استون هستند می باشد و وقتی ولتاژ بالا می رود میزان مواد سمی به طور معناداری افزایش پیدا می کند. این نتایج نشان می دهد که سیگارهای الکتریکی ممکن است مصرف کنندگانشان را در معرض مضرات مشابه یا حتی بیشتری از فرمالدهید در مقایسه با سیگارهای تنباکویی قرار دهند.
آیا سیگارهای الکتریکی به ترک سیگار کمک می کنند
بسیاری از افراد سیگار الکتریکی می کشند که بتوانند سیگارهای تنباکویی را ترک کنند. اما شواهد نشان می دهد که نتیجه غیر از این است. در حقیقت شاهد هستیم که سیگارهای الکتریکی سبب می شود افراد دو نوع سیگار مصرف کنند. سیگار الکتریکی در اماکنی که سیگارهای تنباکویی ممنوع است و سیگار تنباکویی در سایر اماکن.
در واقع استعمال سیگارهای الکتریکی افراد را برای ترک آن ها در تگنا قرار می دهد زیرا هیچ قانونی آن ها از مصرفشان منع نمی کند و هم چنین پیش زمینه ذهنی آن ها این است که سیگارهای الکتریکی بی ضرر هستند. این فرضیه ها به افرادی که از انواع مواد مخدر استفاده می کنند القا می شود. اما افراد به مصرف دوگانه خود ادامه می دهند و همچنان در معرض حمله قلبی، سرطان و ناراحتی های ریوی مزمن قرار می گیرند. و این در حالیست که هم اکنون جایگزین های دارویی برای نیکوتین وجود دارد که ۱۷ سال است مورد استفاده قرار می گیرند و به افراد برای ترک سیگار کمک می کنند.
منبع: science daily
- وبلاگ ایمان فروزش
- بازدید: 1060
- 21