متادون برای درمان اعتیاد
کار متادون شبیه سایر داروهای مصنوعی (ساخته شده دست انسان) در رده مورفین (اپیوئیدها) است. مواد تشکیل دهنده آن مستقیما از گیاه تریاک گرفته میشود (مانند هروئین، مورفین و کدئین) و به عنوان داروی افیونی شناخته می شوند. متادون به صورت قرص، مایع یا تزریق در دسترس است.
چگونه متادون کار می کند؟
متادون بر قسمت های مغز و نخاع به منظور جلوگیری از “احساس سرخوشی” ایجاد شده توسط استفاده از مواد مخدر مانند هروئین کار می کند. همچنین به کاهش علائم و نشانه های ناشی از ترک مصرف مواد مخدر کمک می کند.
متادون چرا استفاده می شود؟
متادون به طور معمول برای درمان اعتیاد به مواد مخدر (مانند هروئین) استفاده می شود. با مصرف یک بار در روز، متادون علائم ترک اعتیاد را به مدت۲۴ تا ۳۶ ساعت تسکین می دهد و احتمال عود را کاهش می دهد.
تا چه حد متادون خوب عمل میکند؟
به عنوان درمانی برای اعتیاد به مواد مخدر، متادون علائم و نشانه های ناشی از ترک مصرف مواد مخدر را با متوقف کردن “احساس سرخوشی” و جلوگیری از هجوم شدید احساس سرخوشی این مواد مخدر، کاهش می دهد. این اثر به افراد اجازه می دهد از احساسات مختلف فیزیکی و روحی ناشی از تغییر سطح مواد مخدر در خون جلوگیری کنند و احتمال عود را کاهش دهند. در بعضی موارد اعتیاد به مواد مخدر، درمان با متادون ممکن است برای چندین سال یا بیشتر مورد نیاز باشد.
عوارض جانبی
همه داروها عوارض جانبی دارند. اما بسیاری از مردم عوارض جانبی را احساس نمی کنند و یا قادر به مقابله با آنها هستند. از داروساز خود در موردعوارض جانبی هر دارویی که مصرف می کنید، سوال کنید. عوارض جانبی در بروشور اطلاعات دارویی شما نیز ذکر شده اند.
در اینجا چندین نکته مهم است که در مورد عوارض جانبی باید به آنها فکر کرد:
- معمولا مزایا دارو مهمتر از عوارض جانبی جزئی است.
- عوارض جانبی ممکن است بعد از مدتی که دارو را مصرف کردید از بین بروند.
- اگر عوارض جانبی همچنان شما را اذیت میکنند و باید مصرف دارو را ادامه دهید، با پزشک خود تماس بگیرید. ممکن است او بتواند دوز شما را کاهش دهد یا دارو را تغییر دهد. به طور ناگهانی مصرف دارو را متوقف نکنید، مگر اینکه پزشک به شما بگوید.
اگر موارد زیر را تجربه کردید بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید:
- مشکل تنفس
- تورم چهره، لبها، زبان یا گلو
نشانه های اوردوز، شامل:
- پوست سرد و مرطوب
- گیجی
- نگرانی شدید یا بی حوصلگی
- سرگیجه شدید، خواب آلودگی یا ضعف
- تنفس آهسته
- تشنج
در صورتی که موارد زیر را تجربه کردید با پزشک خود تماس بگیرید:
- کهیر
- ضربان قلب سریع، آهسته یا تپش قلب
- افزایش عرق
- قرمزی یا برافروختگی صورت
عوارض جانبی رایج این دارو عبارتند از:
- یبوست
- سرگیجه، سبکی سر یا احساس ضعف
- خواب آلودگی
- تهوع یا استفراغ
به منبع دارو برای فهرست کامل عوارض جانبی مراجعه کنید. (منبع دارو در تمام سیستم ها در دسترس نیست.)
متادون عملکردی طولانی مدت دارد و هر دوز در مدت زمان طولانی در بدن باقی می ماند. به همین دلیل، دوزها باید با احتیاط تنظیم شوند، در بهترین حالت توسط متخصص اعتیاد دوز تعیین میشود. ممکن است دو روز پس از شروع مصرف دارو طول بکشد، تا دوز متادون به طور کامل موثر واقع شود.
در برخی افراد متادون، تعادل، هماهنگی یا توانایی فکر کردن را مختل می کند. اگر متادون مصرف می کنید، از رانندگی و کار با هر گونه دستگاه دیگر خودداری کنید. در حالی که متادون مصرف می کنید، از مصرف الکل و یا از داروهای دیگر پرهیز کنید.
مصرف دارو
دارو یکی از ابزارهای بسیار مهمی است که پزشک شما باید برای درمان یک مشکل سلامتی از آن استفاده کند. مصرف دارو طبق پیشنهاد پزشک، سلامت شما را بهبود می بخشد و از مشکلات آینده جلوگیری می کند. اگر داروهای خود را به درستی مصرف نکنید، ممکن است سلامتی (و شاید زندگی شما) به خطر بیفتد.
دلایل زیادی وجود دارند که نشان میدهند چرا افراد در مصرف داروی خود مشکل دارند. اما در بیشتر موارد، چیزی است که می توانید انجام دهید. برای پیشنهادات در مورد چگونگی رو به رو شدن با مشکلات رایج، به بروشور اطلاعات مصرف دارویی که تجویز شده است، مراجعه کنید.
توصیه ای برای خانم ها
در صورت بارداری، شیردهی و یا برنامه ریزی برای بارداری، از مصرف هرگونه دارو پرهیز کنید، مگر اینکه پزشک به شما بگوید. برخی داروها می توانند بهکودک شما آسیب برسانند. این داروها شامل داروهای تجویزی و بدون نسخه، ویتامین ها، داروهای گیاهی و مکمل ها می باشند. و اطمینان حاصل کنید که تمام پزشکان شما می دانند که شما باردار یا شیرده هستید و یا قصد بارداری دارید.
چکاپ
پیگیری مراقبت بخش مهمی از درمان و ایمنی شما است. حتما به تمام موعدهای مراجعه به پزشک بروید و اگر مشکلی دارید با پزشک خود تماس بگیرید. همچنین دانستن نتایج آزمایش خود و نگه داشتن لیستی از داروهایی که مصرف میکنید، ایده خوبی است.
منبع : سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه
- وبلاگ ایمان فروزش
- بازدید: 1592
- 32