خطر مصرف آنتی بیوتیک های غیرضروری و خودسرانه
خطر مصرف آنتی بیوتیک های غیرضروری و خودسرانه
وقتی که بیمار می شویم مثلا گلویمان درد می گیرد، سرخود سراغ داروهای مختلفی می رویم و هر چیزی را که فکر می کنیم حالمان را خوب می کند، می خوریم. در این میان به توصیه اطرافیانمان نیز گوش می دهیم؛ یک نفر می گوید یک سرماخوردگی ساده داری و با فلان دارو خوب می شوی! دیگری می گوید اگر گلویت هم درد گرفته، قرص سرماخوردگی به تنهایی کافی نیست و باید حتما فلان آنتی بیوتیک را مصرف کنی! این افراد به تجربه مصرف دارویی خودشان نیز اشاره می کنند و می گویند که مشابه همین بیماری را قبلا داشته اند که با آنتی بیوتیک های قوی ظرف مدت دو سه روز حالشان خوب شده است! در این میان ما که بیمار شده ایم و درد داریم، دلمان می خواهد هر کاری انجام دهیم تا زودتر حالمان خوب شود! پس تمام این داروها را می خوریم و به خیال خودمان کار درستی انجام داده ای، اما بی خبریم از اینکه بدترین کار ممکن را در حق خودمان می کنیم، زیرا که به بدن مان یک داروی قوی و غیرضروری می دهیم و اگر روزی حال مان بدتر شود، دیگر این داروهای قوی تاثیری روی ما نخواهد گذاشت و به همین دلیل در آینده برای درمان بیماری های قوی تر با مشکلاتی جدی روبه رو خواهیم شد!
مسئله مصرف غیرضروری آنتی بیوتیک های قوی به حدی بحرانی و جدی شده که امروز همایشی برای مصرف منطقی آنتی بیوتیک ها در سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح برگزار شده و متخصصان عفونی، متخصصان مراقبت های ویژه و داروسازان بالینی را دور هم جمع کرده است تا به راهکارهایی برای مقابله با استفاده خودسرانه استفاده از آنتی بیوتیک ها یا حتی تجویز غیرضروری آنها در نسخه پزشکان بپردازد.
مصرف آنتی بیوتیک به قدری افزایش پیدا کرده که به مرور زمان افراد نسبت به مقابله با بیماری ها خلع سلاح شده اند، بنابراین ضرورت است که آنتی بیوتیک ها در جای درست و منطقی استفاده شوند
مقاومت میکروبی بیماران با تجویز آنتی بیوتیک های اشتباه توسط پزشکان
امیر نوروزی، مدیرعامل سازمان بیمه خدمات درمانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران که در این همایش حضور دارد می گوید: «مصرف غیرمنطقی و غیرضروری آنتی بیوتیک ها می تواند منجر به فاجعه بهداشتی و درمانی شود. به همین دلیل ما جلساتی در زمینه مصرف منطقی آنتی بیوتیک ها و مقاومت میکروبی به ویژه در بیمارستانها و بخشهای مراقبت ویژه بیمارستانی داشته ایم؛ بنابراین قرار است تا در سال آینده جلسات متعددی را در سطح استان ها در زمینه مصرف منطقی آنتی بیوتیک در بخشهای بیمارستانی برگزار کنیم.»
مدیرعامل سازمان بیمه خدمات درمانی نیروهای مسلح اظهار می دارد: «متاسفانه ما به سمت استفاده از آنتی بیوتیک های وسیع الطیف حرکت کرده ایم، این در حالی است که در مصرف آنتی بیوتیک ها، پروتکل هایی در دنیا وجود دارد و برای شروع کار باید صبر کرد که اگر بیماری فرد با استراحت بهتر نشد، از آنتی بیوتیک های خط اول استفاده کرد و نباید به یکباره سراغ آنتی بیوتیک هایی رفت که در بخشهای مراقبت های ویژه بیمارستانی مورد استفاده قرار می گیرد. اما متاسفانه شاهد آن هستیم که برای بیماری های خفیف، آنتی بیوتیک های خط ۳ و ۴ که بسیاری قوی هستند، تجویز می شود که به دلیل ایجاد مقاومت میکروبی در بیمار، آینده او را به خطر می اندازد.»
هزینه های اقتصادی و جانی در اثر مصرف غیرضروری آنتی بیوتیک های قوی!
دکتر عبدالمجید چراغعلی، رئیس دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله نیز یکی دیگر از شرکت کنندگان در این همایش است. او با اشاره به اینکه آنتی بیوتیک های گران قیمت، فشار مالی زیادی را برای نظام سلامت کشور به خصوص سازمان های بیمه گر ایجاد می کند می گوید: «در مورد مصرف آنتی بیوتیک ها در کشور دو مشکل جدی داریم. اول اینکه خود مردم ناآگاهانه و به صلاح دید خودشان به داروخانه ها مراجعه می کنند و آنتی بیوتیک می گیرند. دوم اینکه گاهی پزشکان در بیمارستانها دقت لازم در مورد نوع آنتی بیوتیک تجویزی، زمان مصرف و تعداد آن انجام نمی دهند و به همین دلیل بیمار یک داروی قوی که به آن احتیاجی ندارد را مصرف می کند.»
او ادامه می دهد: «چند ماهی است که وزارت بهداشت برای این داروهای پراهمیت و تاثیرگذار دستورالعملی را مشخص و ابلاغ کرده تا پزشکان صرفا طبق آن دستورالعمل دارو را تجویز کنند. همچنین در این دستورالعمل مشخص شده که فقط پزشکان متخصص اجازه تجویز این داروها را داشته باشند و این اقدام بسیار مناسبی بوده است که باید اجرایی شود.»
دکتر چراغعلی با بیان اینکه مصرف غیرضروری آنتی بیوتیک ها خطری است که تمام دنیا را تهدید می کند و سازمان جهانی بهداشت نیز درباره این مسئله اعلام خطر کرده، می گوید: «ما داریم به مرحله ای می رسیم که دیگر آنتی بیوتیک ها هیچ تاثیری روی بیماران عفونی نمی گذارد و در این مرحله از دست پزشکان نیز برای درمان این نوع بیماران کاری بر نمی آید؛ بنابراین توجه به مصرف نکردن آنتی بیوتیک های غیرضروری مسئله بسیار مهمی است که باید برای آن اقدامی جدی صورت گیرد.»
ضد و بند برخی پزشکان با داروسازان برای تجویز دارویی خاص
دکتر شجاعی، سرپرست مرکز ملی تحقیقات بیمه سلامت ایران با بیان این مسئله که باید استفاده از آنتی بیوتیک ها در کشور به حداقل برسد می گوید: « مصرف آنتی بیوتیک به قدری افزایش پیدا کرده که به مرور زمان افراد نسبت به مقابله با بیماری ها خلع سلاح شده اند، بنابراین ضرورت است که آنتی بیوتیک ها در جای درست و منطقی استفاده شوند.»
سرپرست ملی تحقیقات بیمه سلامت ایران به شگرد برخی از بازاریابان داروسازی کشور اشاره می کند و می گوید: «برخی پزشکان طبق ضد و بند با برخی از داروسازان، داروهای خاصی را برای بیماران شان تجویز می کنند که بدون توجه به سلامت آن بیمار فقط به فکر منافع شخصی خودشان هستند. این پزشکان که درصد کمی از جامعه پزشکی را شامل می شوند، عملکرد سایر همکاران خودشان را نیز تحت الشعاع قرار می دهند.»
شجاعی اظهار می دارد: «بار اصلی نسخه نویسی صحیح توسط پزشکان و تجویز داروی مناسب با بیماری افراد بر دوش وزارت بهداشت است. البته در یک سال اخیر وزارت بهداشت عملکرد مناسبی را داشته و امیدواریم که با ادامه تلاش های مسئولان مربوطه در چند سال آینده وضعیت بهتری نسبت به وضعیت فعلی داشته باشیم.»
هشدارها جدی است!
هشدارها آنقدر جدی است که ضرورت مدیریت مصرف بی رویه آنتی بیوتیک های قوی کاملا احساس می شود. حالا نجات جان بسیاری از افراد در دستان مدیران بیمارستانها، سازمان های بیمه گر و مسئولان بهداشت و درمان است که اگر آنها با جدیت کافی، موضوع مصرف منطقی آنتی بیوتیک ها را در دستور کار خودشان قرار دهند و دغدغه این مسئله را داشته باشند بطور حتم شاهد کاهش آمار مصرف آنتی بیوتیک های قوی و غیرضروری در جامعه و در آینده ای نزدیک خواهیم بود و از این طریق جان بسیاری از انسانها نجات پیدا خواهد کرد.
منبع: جوان آنلاین
- وبلاگ مدیر سایت
- بازدید: 1060
- 18