انواع قرص های ضد بارداری موجود در بازار دارویی ایران/بخش دوم
قرص شیردهی یا لاینسترنول Lynestrenol
قرصهای سفید رنگ در بلیسترهای28 عددی هستند. این قرصها دارای جزء استروژنی نیستند چون استروژن ترشح شیر را کم می کند و ممکن است اثرات سویی بر شیرخوار داشته باشد. به این نوع داروها مینی پیلmini-pillهم گفته می شود.
داروهای نسل جدید در بازار ایران:
همانگونه که اشاره شد این داروها نسبت به گروه قبلی سابقه کمتری در بازار ایران دارند و داروهای جدیدتری محسوب می شوند. تفاوت آنها استفاده از پروژستینهای جدیدتر و با عوارض کمتر، استفاده از آنها در برخی حالتها یا بیماریهای زمینه ای(ماتند آکنه و …) است؛ وگرنه مکانیسم عمل، درصد شکست آنها با گروه کلاسیک تقریبا یکسان است.
داروهای این گروه شامل روکین، مارولون، مارولین،کنتراسمین، دزوسپتیو، یاسمین می باشد.
از داروهای فوق دزوسپتیو و مارولون و مارولین یکی هستند و همان کنتراسپتیو DE می باشند. (با نامهای تجاری مختلف) .
فقط ذکر این نکته در مورد داروهای فوق ضروری است که این داروها دارای جزء پروژسترونی، دزوژسترول Desogestrel وجزء استروژنی اتینیل استرادیول هستند. مقدار آنها به ترتیب 0٫15 و 0٫03 میلی گرم است.
دزوژسترول Desogestrel بعنوان نسل سوم کنتراسپتیوهای خوراکی در مواردی مانند دیابت و یا اختلالات چربی مفید است.
داروی روکین و کنتراسمین و یاسمین ترکیب مشابهی هستند که حاوی3 میلی گرم درسپیرونونdrospirenoneبه عنوان پروژستین و 0٫03 میلی گرم اتینیل استرادیول به عنوان عامل استروژنی است .
روکین داروی نسبتا جدید از گروه داروهای ضد بارداری خوراکی یا OCP است ( داروی ترکیبی با ترکیب استروژن و پروژستین ) که حاوی3 میلی گرم درسپیرونونdrospirenone به عنوان پروژستین و 0.03 میلی گرم اتینیل استرادیول به عنوان عامل استروژنی است.
مکانیسم اثر این دارو هم مانند سایر داروهای این دسته مهار تخمک گذاری از طریق سرکوب LH و FSH است.
طرز مصرف آن در رژیم های21 روزه که با شروع اولین روز قاعدگی مصرف قرصها ترجیحا بعد از شام و یا موقع خواب شروع شده و تا 21 روز ادامه می یابد .
مهمترین حسن این دارو نداشتن فعالیت آندروژنی است بنابراین در خانمهای دارای آکنه یا مشکلاتی مانند هیرسوتیسم (افزایش و یا وجود موهای غیرطبیعی و زاید) استفاده از روکین توصیه می گردد (که هم نوعی درمان می باشد و هم خود این داروی هورمونی باعث افزایش آکنه یا موهای زاید نمی گردد).چند مزیت دیگر آن عبارتند از:استفاده از آن در درمان آکنه و هیرسوتیسم و نیز PMS یا سندرم پیش قاعدگی - احتمال حاملگی با مصرف صحیح این دارو کمتر از 1 درصد است.
آنچه باید در مورد دارویدزوسپتیو یا مارولون یا DE بدانیم.
دسته دارویی : ضدبارداری خوراکی حاویاستروژن – پروژستین این دارویپیشگیریاز بارداریجزو جدیدترین داروهایپیشگیریدر ایران است که در آن میزان هورمونهایاستروژن و پروژسترونی برایبه حداقل رساندن عوارض خیلی خیلی کم شده است و نوع آنها با هورمونهایسنتی استفاده شده در قرصهایقدیمی تر مثل HD یا LD نیز تفاوت یافته است.ترکیبات موجود در قرص :دزوژسترول + اتنیل استرادیولاین دارو از دسته OCP یا داروهایضد بارداریخوراکی است.طریقه اثر یا خواص فارماکولوژیکی :با اثر بر هورمونهایLH وFSH از تخمک گذاریجلوگیریمی کند.
موارد منع مصرف : ترومبوفلیبیت، اختلالات ترومبوآمبولیک، بیماریهای قلبی- مغزي، سکته قلبی و مغزي، نارسایی قلبی، سرطان پستان، سرطان دهانه رحم، تومورهای کبدي، باردارییا موارد مشکوك به بارداري، خونریزیهای غیر طبیعی.
موارد هشدار :سیگار خطر بروز عوارض قلبی را افزایش می دهد. مخصوصا در سنین بالای35 سالگی.
عوارض جانبی :افزایش خطر ابتلا به ترومبوفلیبیت، ترومبوز عروق کرونر و ترمبوز مغزي، افزایش فشار خون، بیماری کیسه صفرا، میگرن، افسردگی، سردرد، راش و حساسیت پستانها و عدم تحمل لنزهای تماسی.البته باید توجه داشت که عوارض گفته شده همزمان یا در هر کسی دیده نمی شود و اغلب این دارو براحتی تحمل می شود.
نکات مهم : در دوران شیردهی بهتر است مصرف نشود چون نشانه هایی از ترشح آن در شیر مادر و اثر روینوزاد گزارش شده است.قبل از شروع استفاده از فشارخون و کارکرد قلب و میزان چربی خون مطلع شوید.در اولین دوره مصرف بهتر است برایحصول نتیجه مورد نظر از یک روش دیگر بارداریمثل کاندوم استفاده شود.مصرف این قرص یکبار در 24 ساعت است.
- وبلاگ موسوی - مدیر بخش مامائی
- بازدید: 2754
- 7