ریز نکته هایی درباره مواد و دستگاه‌های دندان‌پزشکی

تاریخ ارسال:ج, 09/17/1396 - 01:40
دستگاه‌های دندان‌پزشکی

ظرافت های یک Restoration
گاه، سال ها با مواد و دستگاه ها کار می کنیم اما نکته های ریزی که می تواند در فرایند درمان تاثیر گذار باشند، از چشممان می افتند. آنچه در ادامه می خوانید ریز نکته های به ظاهر بدیهی است که ممکن است که احتمالا برخی از همکاران دندان پزشک تا امروز به آن ها توجه نکرده یا غافل مانده اند.
۱- این طور نیست که با اتمام تابش نور به کامپوزیت، واکنش های پلیمریزاسیون در آن قطع شود. این واکنش ها ادامه می یابند و طی ۲۴ ساعت به اوج خود می رسند. ۷۰% این پلمیزاسیون که با نام Dark Curing شناخته می شود، در ۱۵-۱۰ دقیقه اول رخ می دهد. لذا توصیه شده است که Finishing کامپوزیت به بعد از این زمان موکول شود.
۲- کامپوزیت کیور شده تحت تابش نور آبی، ظاهری اپک تر پیدا می کند. می توان برای تشخیص حد و مرز ترمیم های کامپوزیتی که تطابق رنگ خوبی با دندان دارند از این نکته بهره برد.
۳- هر چه خشونت سطحی کامپوزیت بیشتر باشد، انعکاس نور از سطح بیشتر است و در نتیجه ترمیم روشن تر دیده می شود. یعنی اگر دو ترمیم کامپوزیتی با شرایط یکسان داشته باشیم، ترمیمی که پالیش بهتری دارد نسبت به ترمیم دیگر روشنی کمتری دارد (تیره تر است). یکی از علل تیره تر بودن ترمیم نهایی نسبت به Mock Up اولیه با همان کامپوزیت همین مسأله است.
۴- درست است که کامپوزیت های میکروفیلد نسبت به کامپوزیت هیبرید به دلیل پالیش بهتر، رنگ پذیری کمتری دارند ولی این کامپوزیت ها به دلیل محتوای رزینی ثبات رنگ ذاتی کمتری دارند.
۵- وقتی می گوییم یک کامپوزیت، هیبرید است یعنی اینکه سایز ذرات فیلر موجود در آن حداقل از دو گروه متفاوت است. به طور معمول این کامپوزیت ها به صورت دو یا سه قسمتی نام گذاری می شوند. در نام گذاری دو قسمتی نام ذرات غالب در ابتدا می آید و بعد از آن واژه هیبرید؛ مثل میکرو هیبرید. در نام گذاری سه قسمتی نام ذرات غالب در ابتدا می آید و بعد از آن ذراتی که بخش کمتری را تشکیل می دهند و سپس واژه هیبرید؛ مثل میکرونانو هیبرید. با این حساب بیان هیبرید بودن کامپوزیت بدون نوع آن کافی نیست.
۶- دانستن سایز ذرات برای نام گذاری کامپوزیت های هیبرید ضروری است.
ذرات نانو: یک هزارم تا یک صدم میکرون، ذرات میکرو: یک صدم تا یک دهم میکرون
ذرات می نی: یک دهم تا یک میکرون ذرات می دی؛ یک میکرون تا ده میکرون
ذرات مگا: بزرگ تر از ضد میکرون
۷- مفهوم ضخامت مجاز برای هر لایه کامپوزیت متفاوت است از مفهوم عمق کیور Depth of Cure عمق کیور کامپوزیت شاخصی است که نشان می دهد تحت تابش نور چه ضخامتی از کامپوزیت از حالت کیور نشده خارج می شود. در یک روش بررسی یک تیوب پلاستیکی روی شیشه قرار می گیرد، درون تیوب با کامپوزیت پر می شود. از قسمت فوقانی نور تابانده می شود. سپس تیوب خارج و قسمت کیور نشده استوانه کامپوزیتی با تیغ بریده می شود. نصف طول باقی مانده بیانگر عمق کیور کامپوزیت مصرفیتان بیندازید ممکن است عمق کیور ۸ میلیمتری آن را ببینید ولی با این حال ضخامت هر لایه کامپوزیت نباید بیشتر از ۲ میلیم تر باشد.
۸- Configuration Factor (C Factor) در تعریف صحیح خود، عبارتست از نسبت بین مساحت سطوح باند نشده. توجه داشته باشید که تعداد سطوح اهمیتی ندارند بلکه مساحت مهم است.
۹- اگر ضخامت باندینگ بیشتر از ۴۰ میکرون شود در رادیوگرافی مشهود خواهد بود، پس اگر یک ترمیم کامپوزیتی انجام دادید و از آن رادیوگرافی تهیه کردید، وجود این رادیولوسنسی در مرز بین دندان و کامپوزیت شما را نگران نکند!
۱۰- شدت نور در مرکز Light guideدر مرکز رادیوم تر قرار نگیرد، شدت نور کمتر از آنچه هست خوانده می شود، به علاوه لازم است که قطر light guide یکسان باشد تا عدد قرائت شده صحیح باشد.
۱۱- در اکثر باندینگ ها اعمال یک لایه باندینگ کافی نیست و به طور معمول دو لایه توصیه می شود. پس همین حالا یک نگاه به بروشور باندینگ مورد استفاده تان بکنید.
۱۲- اچ کردن انرژی سطحی مینا را افزایش می دهد ولی انرژی سطحی عاج را کم می کند.
۱۳- کراوان های سلولزی که دارای اشکال آناتومیک دندان ها هستند، نقش ماتریس را ایفا می کنند و در نهایت از دهان خارج می شوند؛ نباید به این نوع ماتریس ها روکش موقتی گفته شود.
۱۴- کلیه پست ها، اعم از پیش ساخته و اختصاصی را باید با سمان در کانال قرار داد. به کار نبردن سمان در پست های پیش ساخته با طرح پیچ شونده (screw) نادرست است.
۱۵- Laminate Veneer در لغت به معنای ورقه پوشاننده است. در استفاده از این واژه باید نوع آن را نیز مشخص کنیم مثلاً: Porcelain Laminate Veneer یا Composite Laminate Veneer
۱۶- Laminate Veneer منحصر به دندان های قدامی نیست و بسته به شرایط می توان آن را برای پرمولر ها و حتی مولر ها به کار برد.
۱۷- آگاه بودن از نوع آمالگام روی مراحل کار به خصوص مرحله Condensation و زمان شروع پرداخت و تراش آن مؤثر است. مثلاً اگر آمالگام Spherical باشد، استفاده از کندانسرهای کوتاه اشتباه است چون به علت لغزیدن در آمالگام، توانایی کندانس مناسب را ندارد. همچنین اگر بدانیم آمالگام Fast Set اس، ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بعد از کار می توان آن را تراش داد.
۱۸- وسیله کندانس کردن آمالگام Condenser است نه Condensor
۱۹- بهتر است رابردم را در یخچال نگهداری کرد؛ گرما باعث کاهش طول عمر رابردم می شود.
۲۰- برای ایزولاسیون بهتر، فریم های پلاستیکی رابردم که دارای لبه های دندانه دندانه هستند زیر رابردم قرار می گیرند، یعنی فریم از روبرو دیده نمی شود.
۲۱- اینکه در پایان ترمیم از بیمار می خواهیم دهان خود را ببندد، بررسی اکلوژن در حداکثر تماس است. ضروری است اکلوژن طرفی بخصوص در ترمیم های وسیع نیز بررسی شود. به علاوه بررسی اولیه اکلوژن قبل از هر گونه مداخله درمانی لازم است.
۲۲- بهتر است برای بیان ماده مورد استفاده در کارهای درمانی، بجای گفتن اسم کارخانه سازنده اسم علمی مواد را ذکر کنیم. مثلاً به جای اینکه بگوییم این روکش را با GC سمان کرده ام، بگوییم از سمان گلاس یونومر (کارخانه GC) استفاده کرده ام.
۲۳- بعضی سوالات هستند که به هیچ وجه پاسخ روشن و شفافی ندارند: «بهترین کامپوزیت چه مارکی است؟»، «بهترین باندینگ چه مارکی است؟» و… اگر بنا دارید این سؤال را از کسی بپرسید، بهتر است آن را تعدیل کنید: «به نظر شما، بهترین کامپوزیت چه مارکی است؟»

 

بخش اول این نوشتار را با عنوان چند نکته دندان پزشکی برای دندان پزشکان بخوانی

منبع: دندانه

Plain text

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • نشانی صفحه‌ها وب و پست الکترونیک بصورت خودکار به پیوند تبدیل می‌شوند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
لطفا پاسخ سوال را بنویسید.

مطالب مرتبط

قابل توجه کاربران عزیز! با اعلام وزارت ارتباطات هزینه های دانلود در کلیه سایتهای ضیاءالصالحین نیم بهاء محسوب می شوند.