مراحل لقاح و شکل گیری جنین
فرایند آزادسازی تخمک، لقاح آن با اسپرم، لانه گزینی تخمک لقاح یافته در رحم و در نهایت رشد جنین تا زمان زایمان، دوران بارداری را شکل می دهد. در این مطلب با فرایند بارداری و اتفاقات درون رحم مادر، از تخمک گذاری تا زمان تشکیل جنین آشنا خواهید شد.
تخمک گذاری و آمادگی برای لقاح
هر ماه در داخل تخمدان ها، تعدادی تخمک شروع به رشد در کیسه هایی پر از مایع به نام فولیکول می کنند. در نهایت یکی از تخمک ها از فولیکول آزاد می شود که به این اتفاق تخمک گذاری می گویند. تخمک گذاری حدوداً دو هفته پیش از آغاز دورۀ عادت ماهانه اتفاق می افتد. پس از این که تخمک از فولیکول آزاد شد، فولیکول تبدیل به کیستی به نام جسم زرد می شود. جسم زرد شروع به ترشح هورمونی می کند که این هورمون باعث افزایش ضخامت دیوارۀ رحم و به این ترتیب رحم برای حضور تخمک بارور آماده خواهد شد. تخمک آزادشده نیز وارد لولۀ رحم یا فالوپ می شود. تخمک حدود ۲۴ ساعت بعد از آزاد شدن در لولۀ رحم منتظر یک اسپرم باقی می ماند تا لقاح انجام شود. اگر هیچ اسپرمی در اطراف تخمک نباشد تا آن را بارور کند، تخمک از لولۀ رحم خارج و وارد رحم و سپس تجزیه می شود. بعد از آن سطح هورمون به حالت عادی برمی گردد، پوشش ضخیم رحم فرو می ریزد و به این ترتیب دورۀ عادت ماهانه شروع می شود.
لقاح و تشکیل جنین
بعد از نزدیکی جنسی، اسپرم مرد از دهانۀ رحم وارد رحم می شود و به سمت لوله های رحم حرکت می کند. اگر یکی از اسپرم هایی که توانسته است به لولۀ رحم برسد، به تخمک نیز برسد و وارد آن شود، می تواند تخمک را بارور کند. در این حالت دیوارۀ خارجی تخمک تغییر حالت می دهد و اجازۀ ورود اسپرم دیگری را نخواهد داد. ژن ها و جنسیت جنین در لحظۀ لقاح تعیین می شود. اگر اسپرم دارای کروموزوم Y باشد، کودک شما پسر و اگر دارای کروموزوم X باشد، فرزندتان دختر خواهد بود. تخمک بارور حدود سه تا چهار روز در لولۀ رحم باقی می ماند، اما طی ۲۴ ساعت بعد از بارور شدن، به سرعت شروع به تقسیم سلولی می کند تا به بلاستوسیست تبدیل شود. بلاستوسیست که تخمک لقاح یافته ای است، به مدت چند روز تقسیم سلولی انجام می دهد، در طول لولۀ رحم به سمت رحم حرکت می کند و در این زمان تقسیم سلولی ادامه پیدا می کند. بعد از تقسیم سلول و شکل گیری بلاستوسیست، لایۀ خارجی آن که بعدها تبدیل به جفت می شود شروع به ترشح هورمون بارداری یا hCG می کند. مدتی بعد از ورود به رحم، بلاستوسیست به دیوارۀ رحم می چسبد که به این عمل لانه گزینی می گویند.
برخی زنان در زمان لانه گزینی، لکه بینی یا خونریزی جزئی خواهند داشت که ممکن است آن را با لکه بینی پیش از عادت ماهانه اشتباه بگیرند. این خونریزی ناشی از فرو رفتن بلاستوسیست در دیوارۀ رحم مادر است. به مرور زمان و با پیشرفت تقسیم سلولی بلاستوسیست، رحم ضخیم تر می شود و ترشحات مخاطی رحم شروع به مسدود کردن دهانۀ رحم می کند. سلول ها طی سه هفته به شکل یک توده درمی آیند؛ در این زمان اولین سلول های عصبی نوزاد تشکیل شده است. سه تا چهار هفته بعد از لقاح که تقریباً پنج تا شش هفته بعد از شروع آخرین عادت ماهانه است، جنین به اندازه ای هورمون بارداری hCG ترشح کرده است که در تست های خانگی تعیین بارداری قابل تشخیص است. در این زمان عادت ماهانه شروع نخواهد شد و در صورت استفاده از یک تست خانگی بارداری متوجه خواهید شد که باردار هستید.
منبع : مادرشو
- وبلاگ ایمان فروزش
- بازدید: 2441
- 15