فشار خون و دندانپزشکی
فشارخون شایع ترین مشکل سیستمیک است که دندان پزشک با آن روبرو می شود. شیوع این بیماری بعد از سنین ۵۰ سالگی به طور فزاینده ای افزایش می یابد و می تواند پیش گویی کننده حوادث قلبی عروقی باشد. در مورد این بیماری و تدابیر دندان پزشکی به دلیل شیوع بالا، همیشه خوانده ایم. لذا هدف در این مقاله بیان مسایلی است که در مورد فشار خون کمتر به آن پرداخته شده است .
- به یاد داشته باشیم که در مرحله اول به عنوان یک پزشک باید در بیماران ۵۰ سال به بالا، سنجش فشار خون در مطب را قبل از هر اقدامی مد نظر قرار دهیم؛ چراکه به عنوان یک غربال گر در زنجیره سلامت مطرح بوده و با کشف فشارخون بی علامت کمک شایانی به بیمار خواهیم کرد.
- فشار خون اولیه، معمولا بدون دلیل مشخص رخ می دهد و فشار خون ثانویه که حدود ده درصد موارد فشار خون بالا را تشکیل می دهد معمولا علتی زمینه ای دارد؛ همچون نارسایی کلیه، دیابت، هایپرتیروئیدیسم و مصرف برخی داروها و… که باید در مروری بر سیستم ها به آنها توجه زیادی نمود.
- در طبقه بندی ۸ وJNC7 درمان فشار خون در افراد سیاه پوست و سفید پوست متفاوت بوده و ابتلا به بیماری هایی همچون دیابت و نارسایی کلیه در تجویز داروی انتخابی اول، تاثیر گذار است. به شکلی که در افراد مبتلا به دیابت و نارسایی کلیه با هر نژادی، داروی انتخابی معمولا ACEI است، حال آنکه در فرد بدون ابتلا به این دو دسته بیماری، در فرد سفید پوست تجویز انفرادی یا تلفیقی از داروهای ACEI، ARB و CCB مدنظر قرار می گیرد .
- سوالی که همیشه مطرح بوده و هست این است که در مطب و در شرایط غیر بیمارستانی برای بیمار تا چه میزان افزایش فشار خون، درمان انجام دهیم. منابع تا فشار خون ۱۸۰ روی ۱۲۰ میلی لیتر جیوه را مجاز دانسته اند که البته قبل از کار اورژانس، لازم است فشار خون بیمار با داروهای خوراکی پایین آورده شود و بیمار بعد از اقدام دندان پزشکی، تحت پیگیری یک ساعته در مطب باشد. در شرایط اورژانس و فشار خون ۲۱۰ روی ۱۲۰ میلی متر جیوه، همین اقدامات با داروهای پایین آورنده فشار خون تزریقی و در شرایط بیمارستانی انجام می پذیرد. بی تردید در همه این شرایط پروتکل کاهش اضطراب، مهارت و سرعت عمل دندان پزشک نقش بسزایی در کاهش عوارض بازی می کند.
- دردسرهای درمانی وقتی جدی تر می شوند که بیمار علاوه بر فشارخون، به بیماری ایسکمیک قلبی نیز مبتلا باشد. این بیماری طیف وسیعی از اختلالات از آنژین (پایدار و ناپایدار) و انفارکتوس میوکارد گرفته تا سابقه آنژیوپلاستی و دریافت استنت و… را شامل می شود.
- مهم ترین وظیفه دندان پزشک تشخیص آنژین پایدار از ناپایدار است. بی تردید تشخیص آن اول از همه خود دندان پزشک را از عوارض و مشکلات قانونی مبرا می کند. ابتلا به آنژین پایدار (درد قفسه سینه کمتر از ۱۵ دقیقه، فقط به هنگام فعالیت که به نیتروگلیسیرین زیر زبانی جواب می دهد)، دارای ریسک متوسط بوده و با رعایت تدابیر معمول این دسته از بیماران، می توانیم عوارض را کاهش دهیم. اما آنژین ناپایدار (درد قفسه سینه حتی در حال استراحت و بیش از ۱۵ دقیقه که به داروی زیر زبانی جواب نمی دهد) ریسک ماژور در بر داشته و باید در این مواقع دست به عصا تر بود. اقدامات الکتیو دندان پزشکی در این مواقع به تاخیر می افتند و اقدامات اورژانس هم بهتر است در شرایط بیمارستانی انجام پذیرد.
- تدابیر معمول در بیمار مبتلا به فشارخون عبارتند از:
۱. سنجش فشار خون قبل از کار
۲. تعیین وضعیت کنترل فشار خون
۳. پروتکل کاهش اضطراب
۴. محدودیت کارپول لیدوکایین محتوی اپی نفرین تا دو عدد
۵. عدم تغییر ناگهانی پوزیشن صندلی بیمار
۶. عدم استفاده از نخ زیر لثه ای
- در پایان، ذکر چند تداخل دارویی مهم ضروری به نظر می رسد:
علاوه بر تداخل داروهای فشار خون خصوصا بتابلاکرها با اپی نفرین (همچون پروپرانولول)، و بی اثر شدن این داروها در مقابل مصرف طولانی NSAIDها، تداخلات مهم دیگری در آخرین ویرایش کتاب فالاس آمده است که در واقع به داروهای کنترل چربی خون مربوط می شود که مصرف آنها در بیماران مبتلا به فشار خون دور از ذهن نیست . داروهای مهارکننده HMG-CoA ردوکتاز همچون simvastatin در مواجهه با مصرف طولانی ماکرولیدها، منجر به افزایش رابدومیولیز (درد و ضعف عضلانی) می شوند که دندان پزشک باید هنگام تجویز آزیتروپایسین و اریترومایسین به آن توجه داشته باشد.
همچنین ماکرولیدها خصوصا اریترومایسین و کلاریترومایسین در بیماری که CCB استفاده می کند منجر به نارسایی حاد کلیه خواهند شد.
- وبلاگ ایمان فروزش
- بازدید: 721
- 4