آزمایش‌ های غربالگری و تشخیص نقص‌ های مادرزادی

تاریخ ارسال:ج, 12/18/1396 - 23:50
آزمایش‌ های غربالگری و تشخیص نقص‌ های مادرزادی

در دوران بارداری برای یافتن مشکلات احتمالی در جنین، پزشک مجموعه ای از آزمایش ها را انجام می دهد. این آزمایش ها شامل آزمایش های غربالگری که مجموعه ای از آزمایش خون و سونوگرافی تا آزمایش های تشخیصی و تهاجمی است که معمولاً نمونه برداری از سلول های جنین است. آزمایش های غربالگری و تشخیصی هر کدام در زمان خاصی از بارداری قابل انجام است و بنا به تشخیص پزشک به شما توصیه می شود. در این مطلب با انواع آزمایش های تشخیص نقص های مادرزادی در جنین آشنا می شوید.

نقص های مادرزادی

نقص مادرزادی بر اثر اختلالات در ژن ها یا کروموزوم های جنین یا وجود مشکل در یکی از اندام های حیاتی جنین به وجود می آید. در بعضی موارد، یک نقص مادرزادی می تواند تأثیر کمی بر زندگی کودک داشته باشد اما در برخی موارد نیز تأثیری جدی بر کیفیت زندگی یا طول عمر کودک داردنقص های مادرزادی شامل موارد زیر است:

  • اختلالات کروموزومی مانند سندرم داون، تریزومی ۱۸ و تریزومی ۱۳
  • بیماری های ارثی و ژنتیکی مثل کم خونی داسی شکل و فیبروز کیستیک
  • مشکلات ساختاری نظیر نقص های قلب و لولۀ عصبی مثل اسپینا بیفیدا

حتی اگر سابقۀ فامیلی یا خانوادگی برای تولد نوزاد با سندرم داون وجود نداشته باشد، باز هم احتمال وقوع این عارضه در بارداری فعلی وجود دارد. اختلالات کروموزمی یا تریزومی ها ممکن است به صورت تصادفی در هر بارداری اتفاق بیفتداحتمال وقوع سندرم داون با افزایش سن مادر افزایش می یابد به گونه ای که شانس این عارضه در زنان زیر ۳۰ سال در حدود یک در هر ۱۵۰۰ بارداری است و در سن ۳۰ تا ۴۰ سالگی به یک در ۹۰۰ بارداری افزایش پیدا می کند و در بارداری های بالای ۴۰ سال حتی به یک در هر ۱۰۰ مورد می رسدبه همین دلیل لزوم غربالگری اختلالات کروموزومی در تمام بارداری ها ضروری است.

​​​​​​​انواع آزمایش های تشخیص نقص مادرزادی

آزمایش غربالگری و آزمایش تشخیصی دو نوع آزمایش نقص مادرزادی هستند که در قسمت زیر بررسی شده است:

آزمایش های غربالگریاین آزمایش ها احتمال ابتلای جنین به انواع خاصی از نقص های مادرزادی را نشان می دهد؛ البته نتایج این آزمایش ها قطعی نیست. اگر نتیجه مثبت باشد، یعنی احتمال ابتلای جنین به نقص های مادرزادی بیشتر است و ممکن است پزشک برای اطمینان، انجام یک آزمایش تشخیصی را به شما توصیه کند. اگر نتیجه منفی باشد به این معناست که احتمال وجود نقص های مادرزادی در جنین بسیار کم است، اما نتیجۀ منفی الزاماً سلامت بارداری و جنین را تضمین نمی کند. در مواردی که آزمایش ریسک متوسط را نشان دهد، از آزمایش های غربالگری دیگر برای افزایش دقت استفاده می شودآزمایش های غربالگری نقص های مادرزادی که در سه ماهۀ اول و سه ماهۀ دوم انجام می شود شامل آزمایش خون و سونوگرافی است. آزمایش خون برای بررسی میزان برخی مواد در خون و سونوگرافی برای بررسی وضعیت جنین مورد استفاده قرار می گیرد.

آزمایش های تشخیصیاین آزمایش ها وجود نقص مادرزادی را در جنین با دقت بسیار بالایی تشخیص می دهد. در آزمایش های تشخیصی با نمونه برداری از سلول های جنین، آزمایشگاه ژن ها و کروموزوم ها را مورد بررسی قرار می دهدآزمایش های غربالگری و تشخیصی در هر دوره از بارداری با توجه به وضعیت رشد جنین متفاوت است. برخی از آزمایش های غربالگری در سه ماهۀ اول انجام می شود و برخی برای سه ماهۀ دوم بارداری است. همچنین آزمایش های غربالگری یکپارچه نیز وجود دارد که ترکیبی از آزمایش های سه ماهۀ اول و سه ماهۀ دوم است و در موارد خاصی تجویز می شود.

در ایران آزمایش های تشخیصی مانند آمنیوسنتز در سه ماهۀ دوم و معمولاً پیش از هفتۀ ۱۶ انجام می شود، درحالی که آزمایش تشخیصی نمونه برداری از پرزهای جفتی یا CVS تنها در سه ماهۀ اول بارداری و در هفته های ۱۱ تا ۱۴ امکان پذیر استآزمایش های تشخیصی به این دلیل که به طور قطعی وجود مشکل را تشخیص می دهد، ملاک ختم بارداری محسوب می شود و والدین می توانند در مورد ختم بارداری از پزشکی قانونی مجوزهای لازم را دریافت کنندبا توجه به محدودیت های قانونی در زمان اخذ مجوز سقط قانونی در صورت وجود اختلالات کروموزومی، بهتر است غربالگری از سه ماهۀ اول آغاز شود.

 

Plain text

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • نشانی صفحه‌ها وب و پست الکترونیک بصورت خودکار به پیوند تبدیل می‌شوند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
لطفا پاسخ سوال را بنویسید.

مطالب مرتبط

قابل توجه کاربران عزیز! با اعلام وزارت ارتباطات هزینه های دانلود در کلیه سایتهای ضیاءالصالحین نیم بهاء محسوب می شوند.